Důležité: Používejte opalovací krém i na podzim a v zimě. Proč?🌦️


Článek je přizpůsoben k lepšímu čtení pro lidi s ADHD⬇️ Bez úprav si můžete přečíst článek zde.

Hezkých slunečních dnů pomalu, ale jistě ubývá a většina z vás odkládá opalovací krém hluboko do šuplíku. Možná ho vytáhnete, až pojedete na hory na zimní dovolenou⛷️ 

Proč je ale důležité používat opalovací krém celoročně?


Číslo jedna v anti-agingu! Opalovací krém!


O UV záření jste určitě již něco slyšeli. Asi víte, že existují tři druhy záření, ale už možná nevíte, které záření co způsobuje. V tom případě pokračujte ve čtení⬇️

Začneme odzadu, tedy UVC zářením, protože je pro nás nejméně důležité. Většinu totiž zablokuje ozonová vrstva. Větší pozornost budeme věnovat dalším dvěma zářením, která dopadají na Zemi. UVA a UVB. 

S UVB zářením se setkáváme nejčastěji v létě☀️ Toto záření způsobuje spálení pokožky nebo různé sluneční alergie. Nepronikne ale přes sklo a mraky. Podporuje také přímo vznik rakoviny kůže.


UVA záření - na jaře, v létě, na podzim i v zimě!

UVA záření dopadá na Zem během celého roku. Proniká skrz mraky nebo sklo☀️🌧️🍁❄️ Sice nezpůsobuje spáleniny kůže, ale proniká do pokožky, a to mnohem hlouběji než UVB. Podílí se tak na rychlejším stárnutí (úbytek kolagenových vláken, elastinu), rakovině kůže, vzniku pigmentací. Dříve tomuto záření nebyla věnována taková pozornost, proto je možné, že se tyto informace dozvídáte prvně z tohoto článku. UVA totiž nemá přímý vliv na vznik rakoviny kůže, ale může podpořit vznik volných radikálů, které mohou mít vliv na vznik rakoviny kůže. Je tedy podobně nebezpečné jako UVB záření.


Snímek obrazovky 2023-09-05 v 14.39.02

 

Máte gel lak? A mohla bych ho vidět?

Je dobré si také uvědomit, že v nehtových studiích jsou velmi často používány UV lampy. Pokud tedy chodíte na úpravu nehtů, nezapomeňte si na ruce aplikovat opalovací krém nebo si nasaďte rukavičky.

Snímek obrazovky 2023-09-05 v 14.45.06

 

 

A co solária?

Chodit do solária a nasazovat si UV oblek nebo se mazat opalovacím krémem nedává smysl. V rámci bezpečnosti kůže doporučujeme solária úplně vynechat.


Jak zabránit stárnutí pleti?


Pokud chcete zabránit zbytečně rychlému stárnutí pleti, aplikujte si denně krém s SPF. Musí jít o samostatný produkt, make-up s SPF nestačí. Krém si aplikujte jako poslední krok svojí ranní skincare rutiny. Množství krému není individuální, měli byste nanášet tolik krému, kolik se vám vejde na ukazováček a prostředníček. Nebojte se množství, krémy se velmi rychle vsáknou, navíc je důležité SPF aplikovat i na krk a hluboký dekolt. Po minutce až dvou můžete začít nanášet i dekorativní kosmetiku. 

Snímek obrazovky 2023-09-12 v 14.01.31

Proč doporučujeme Boep SPF 50?

Z hlediska přírodní kosmetiky jsou uznávané pouze opalovací krémy s minerálním filtrem. Sensitive opalovací krém s SPF 50 doporučujeme, protože je bez parfemace, s extra vysokou ochranou a je vhodný i pro zvláště citlivou pokožku (vhodné i pro atopiky). Čistý minerální filtr z oxidu zinečnatého, je v souladu se zákonem Hawaii Reef Law*. Krém je také veganský a dermatologicky testován jako ,,velmi dobře snášeno pokožkou". Navíc je vhodný pro kojence.

*neobsahuje Oxybenzon, Octinoxat und Octocrylen

Krém se velmi dobře roztírá a nezanechává bílý film.

Snímek obrazovky 2023-09-05 v 14.46.59

 

Vybrané zdroje: 

https://www.wikiskripta.eu/w/Účinky_ultrafialového_zářen%C3%AD#:~:text=UVA%20má%20rozsah%20vlnových%20délek,rozd%C3%ADl%20od%20UVB%20a%20UVC.

https://szu.cz/tema/zivotni-prostredi/kvalita-vody/koupaliste-a-bazeny/koupani-ve-volne-prirode/rizika-pri-koupani-ve-volne-prirode/uv-zareni/

https://www.dermanet.cz/cs/kozni-choroby/melanomy/ultrafialove-zareni__s536x7248.html