Jak na atopický ekzém?


Napsala Inka Teschinská, zakladatelka komunity (A)top život

Atopický ekzém je nepříjemné onemocnění, které se projevuje na kůži. Mezi projevy patří zarudnutí, suchá pokožka, mokvání, tvorba vodnatých pupínků nebo i praskání kůže. Současně s tím je tento diskomfort zvyšován svěděním a pnutím pokožky. Jak se o takovou pokožku šetrně starat?

Atopický ekzém mě provází celý život a za ta léta to bylo mnoho zkoušení, omylů, pokusů, slz a učení se naslouchání vlastního těla. Projevy ekzému jsou sice na kůži, ale ekzém ovlivňuje úplně všechno, každodenní život a běžné úkony. Velký dopad má i na duševní zdraví, sebevědomí a sebepřijetí. Mnoho atopiků tak mimo kožní lékaře navštěvuje i terapeuta, který jim může pomoci náročné období zvládat. I to byl důvod, proč jsem se rozhodla založit komunitu lidí, kteří se s ekzémy cítí sami, nepochopení a často i na dně. Moje jméno je Inka Teschinská a tak vznikl projekt a komunita (A)top život a všichni jste v ní více než vítaní. 


Přírodní a nontoxic život

Jedním krokem, jak mít ekzém více pod kontrolou a mírnit jeho projevy, je volba šetrných produktů, které jsou vhodné pro citlivou atopickou pokožku. Čím dál častěji se ekzematici přiklánějí k volbě přírodních nebo dokonce netoxických produktů. A světe div se, mnohým to výrazně zlepšilo projevy onemocnění. Proto jsme společně s e-shopem Gubo vytvořili speciální kategorii produktů, které jsou otestovány a schváleny pro atopickou pokožku. Chci ale upozornit, že to nikdy neznamená, že takové produkty nemohou vyvolat alergické reakce. Vždy si kontrolujte složení, a to zejména jednotlivé byliny, traviny a ořechy, na které jsou alergie velmi časté. Při zkoušení nového produktu ho vždy naneste nejdříve na zápěstí a nechce 24 hodin působit, až poté použijte na větší plochy těla. A pokud vám něco nesedne, zkuste to v naší komunitě s někým vyměnit.


Tipy na vhodné produkty na ekzém

Číslo jedna je zinková mastička, která by neměla chybět v kosmetické taštičce nebo na poličce v koupelně žádného atopika. Klidní podráždění, zmírňuje zarudnutí, urychluje hojení a regeneraci pokožky. Hodí se na aktivní, mokvající ekzém a pomáhá ho vysušit. Na suchou pokožku je pak vhodná hydratace, a to třeba s pomocí bambuckého másla. Nejen atopici podceňují nutnost krémů s SPF. Velmi spokojená jsem byla se značkou Boep, krém se dobře roztírá, nezanechává bílý film a nezpůsobuje podráždění. V neposlední řadě je dobré se zaměřit i na přípravky na úklid domácnosti. Elegantním řešením je značka Sonett, která má širokou nabídku od pracích prostředků po přípravky na nádobí. Všechny doporučené produkty (A)top život najdete tady.

Roli může hrát i materiál oblečení. Trička (A)top život jsou z certifikované bavlny, a ještě budete součástí komunity. Zakoupíte také na e-shopu Gubo.


Co by určitě vhodná kosmetika na ekzém NEměla obsahovat?

Pokud jste si nic z produktů nevybrali nebo se vám zamlouvá nějaký produkt, ale nevíte, podle čeho se ve složení orientovat, je pár věcí, kterým se můžete rovnou vyhnout. První je parfemace. Pokud není uvedeno, že zdroj je přírodní, parfém by ve vaší kosmetice neměl co dělat. Působí velmi dráždivě a obecně i v přírodních produktech doporučuji vyhledat ty neovoněné. Ani přemíra alkoholu ve vašem krému neudělá pokožce dobře, protože vysušuje. Pokud nečtete tento blog poprvé, asi víte, že phenoxyethanol je jasný greenwashing a nemá co dělat v přírodním složení. Kokosový olej je velmi diskutabilní, ale ekzematická pokožka potřebuje hodně dýchat a kokosový olej ucpává póry. Velmi kontroverzní je parafín, který se v produktech pro hydrataci atopické pokožky objevuje takřka vždy a z definice přírodní kosmetiky je to špatně. Obecně jsou takové produkty velmi hutné a opět se pod nimi může kůže potit a zapařovat, a to není úplně žádoucí. Nicméně mnoho atopiků si je celoživotně vychvaluje. Hledejte také produkty, ve kterých nenajdete PEGy, SLS a parabeny. A samozřejmě nejlépe uděláte, pokud se budete vyhýbat kortikoidům.


Ekzém není jenom o kosmetice

Na závěr bych chtěla připomenout, že ekzém se nevyléčí krémem, ať bude mít sebelepší složení. Kosmetika a domácí přípravky jsou skvělými pomocníky na cestě s ekzémy a patří určitě mezi základ, který ve svém životě změnit. Nezapomínejme ale také na zdravou a vyváženou stravu, která respektuje alergie či intolerance. Ani tady není cílem zacházet do extrémů, pokud si to nevyžaduje zdravotní stav. Strava by měla být bohatá na všechny makroživiny, a hlavně by měla být kvalitní. Omezení průmyslově zpracovaných potravin a rafinovaných cukrů je více než žádoucí. Dalším důležitým krokem je právě psychika a eliminace nadměrného stresu, což je v dnešní době náročné, ale zkuste na sebe každý den myslet, i kdyby to mělo být na 5 minut. Nestyďte se vyhledat terapeuta. Nebojte se sáhnout ani po suplementech, doporučuji vitamín D, omega 3 mastné kyseliny a probiotika.

 

A to nejdůležitější: Mějte se rádi.

 

Napsala Inka Teschinská, zakladatelka komunity (A)top život, www.atopzivot.cz, @atopzivot