Vulva nemá vonět po fialkách

Mnohokrát se nás klientky ptaly, proč neprodáváme pěnu na intimní hygienu. Náš důvod je prostý - neměli bychom k tomu jiný důvod než zisk. A to je cesta, kterou jít nechceme. Každý produkt pečlivě vybíráme a jsme si jisti jeho funkčností. Možná je to i tím, že jsme zatím nenašli takový produkt na intimní hygienu, který by složením a účinností vyhovoval našim standardům. Podobný názor sdílí i Magdalena Urbánková z profilu @bezhormonu, která se již několik let věnuje tématu ženského zdraví. Obsah profilu konzultuje s gynekology a dalšími lékaři. A tak jsme poprosili Magdu o sepsání článku, který by reflektoval její názor (a tedy i náš) na používání intimních gelů či pěny👇

Asi nemusíme diskutovat o faktu, že intimní hygiena je důležitým aspektem celkové péče o reprodukční zdraví, a je nutné ji řešit s ohledem na fyziologické a mikrobiologické aspekty. Ženské intimní partie jsou unikátním prostředím s vlastním pH a mikroflórou, která hraje klíčovou roli v udržování zdraví reprodukčního systému. Používání silně parfémovaných nebo chemicky bohatých intimních gelů může tuto rovnováhu narušit. Parfémované produkty mohou obsahovat látky, které nevhodně působí na citlivou sliznici genitálií a mohou zvyšovat riziko podráždění nebo infekcí. Diskuze o používání pouze vody na intimní čištění je odrazem snahy zachovat rovnováhu přirozených mechanismů, které fungují v oblasti genitálií. 

Vulva nebo vagína?

Často se můžete setkat s tím, že se tyto dva pojmy pletou a nevhodně používají, takže je třeba si to nejdříve ujasnit. Vulva je zevní genitál neboli to, co je vidět na první pohled. Vagína je svalová trubice, kde probíhá penetrační styk, zavádí se sem tampóny, rodí se tudy děti. Je důležité myslet na to, že vagínu jako takovou není třeba nijak vyplachovat, protože se jedná o samočistící orgán! Celá intimní hygiena, o které se budeme dnes bavit, se odehrává na zevním genitálu, tedy na vulvě. 

💧Voda? Stačí!

Mytí pouze vodou je považováno za šetrnější alternativu, neboť voda má neutrální pH, což minimalizuje riziko narušení přirozeného kyselého prostředí vagíny. Rovněž se předpokládá, že toto jednoduché mytí umožňuje udržovat fyziologickou mikroflóru, která chrání před škodlivými mikroorganismy. 

Dalším důvodem, který hovoří pro vynechání produktů na intimní hygienu, je, že intimní gely či pěny podléhají podmínkám pro výrobu oplachové kosmetiky. Stejně jako šampony, kondicionéry či sprchové gely. Jejich složení je naformulované tak, aby produkty mohly přijít do kontaktu s pokožkou, nikoliv se sliznicí.

Používání přípravků na intimní hygienu by tedy mělo být promyšlené a zaměřené na konkrétní potřeby dané ženy. Některé ženy totiž mohou mít predispozici k vaginálním infekcím a mohou vyžadovat specifickou péči nebo produkty. Tyto přípravky by měly být považovány za nástroj k řešení konkrétních potíží, jako je například svědění nebo opakující se infekce. Vliv mohou mít i různé životní situace, jako třeba těhotenství, menopauza nebo užívání hormonální antikoncepce. Ve zmíněných případech je vhodné potíže konzultovat s gynekologem a nechat si doporučit produkty, které jsou vhodné pro daný problém, aby nedocházelo k narušení přirozené rovnováhy. 


Šest důvodů, proč je voda lepší.

1. Udržení pH rovnováhy: Vagína má přirozeně kyselé prostředí, které pomáhá chránit před infekcemi a udržovat zdravou mikroflóru. Používání agresivních čisticích prostředků s vyšším pH může tuto rovnováhu narušit. Čistá voda má neutrální pH, což pomáhá udržet přirozený stav. 

2. Prevence podráždění: Mnohé komerční intimní gely obsahují vysoké množství parfémů a chemikálií, které mohou způsobit podráždění, alergické reakce nebo další komplikace. 

3. Ochrana před infekcemi: Přirozená samoregulace těla vytváří prostředí, které podporuje růst „dobrých“ bakterií a brání „škodlivým“ bakteriím v přemnožení. Přidávání chemikálií do této rovnováhy může zvýšit riziko infekcí.

4. Šetrnost k citlivé pokožce: Některé chemikálie používané v komerčních produktech mohou být agresivní a mohou dráždit citlivou pokožku v oblasti genitálií. Voda je šetrná a nemá tendenci způsobovat podráždění.

5. Šetrnost k mikroflóře: Časté používání čisticích prostředků může narušit přirozenou mikroflóru vagíny, což může zvýšit riziko infekcí. Používání vody může pomoci udržet zdravou mikroflóru.

6. Snížení environmentálního vlivu: Méně používání komerčních produktů pro intimní hygienu může být šetrné k životnímu prostředí a snižovat množství chemikálií, které vstupují do odpadních vod a často nejsou biologicky odbouratelné.
 

Je však důležité mít na paměti, že každý jedinec je odlišný. Některé ženy mohou preferovat speciální intimní gely s minimálním obsahem chemikálií, zatímco jiné si mohou pohodlně udržovat hygienu pouze vodou. Nejdůležitější je poslouchat své tělo a zvolit přístup, který vám vyhovuje a nezpůsobuje žádné nepříjemnosti.

Falešný pocit čistoty

„Po použití intimního gelu se cítím víc čistá“, to je častým argumentem spousty žen. 

Pocit větší čistoty, který některé ženy mohou zažívat po použití intimního gelu, může být spojen s psychologickým aspektem péče o osobní hygienu. Tento subjektivní pocit čistoty může být výsledkem vnímání péče o intimní oblasti jako důležitého rituálu a projevu péče o vlastní tělo.

Z psychologického hlediska může být uklidňující a povzbuzující mít speciální produkt pro intimní hygienu, což vytváří pocit péče o sebe a přináší pocit svěžesti. Produkty s příjemnou vůní nebo texturou mohou také přispět k pocitu komfortu a pohody. Je však důležité si uvědomit, že tento subjektivní pocit čistoty nemusí nutně odrážet fyziologickou nutnost používání speciálních intimních gelů. Většina žen je schopna udržovat zdravou intimní hygienu pouze pomocí vody, aniž by bylo nutné používat speciální produkty s parfémy a chemikáliemi. A to i v rámci jemnější parfemace a konzervantů schválené pro přírodní kosmetiku.


A co lubrikant?

Lubrikanty jsou často používány ke zlepšení kluzkosti a pohodlí během sexuální aktivity, zejména v případech, kdy přirozená lubrikace není dostatečná. I když mnoho lubrikantů má hydratační vlastnosti, může být paradoxně pozorován efekt vysoušení sliznice po jejich použití. Zde jsou některé faktory, které mohou tuto situaci ovlivňovat: 

1. Složení lubrikantu: Některé lubrikanty na trhu obsahují složky, které mají hygroskopické vlastnosti. To znamená, že tyto látky mohou přitahovat vodu, což v důsledku může vést ke zvýšenému odpařování vody z pokožky a sliznice.

2. Přítomnost konzervačních látek: Určité lubrikanty obsahují konzervační látky, které mohou mít dráždivý účinek na pokožku nebo sliznici. Používání lubrikantů s nevhodnými nebo nadměrnými konzervačními látkami může vést k podráždění a narušení přirozeného vlhkostního prostředí.

3. Bezpečnost a alergické reakce: Při výběru lubrikantu je důležité brát v úvahu možné alergické reakce nebo podráždění. Některé produkty obsahují parfémy, barviva nebo konzervační látky, na které mohou být někteří lidé citliví. Hypoalergenní lubrikanty jsou navrženy tak, aby minimalizovaly riziko alergických reakcí. Vhodný non toxic lubrikační gel je například Lubrikační gel BIOglide Natural. 


Tipy na správnou intimní hygienu

Kromě diskuse o základních principech intimní hygieny lze přidat několik užitečných tipů, které napomáhají k zachování zdravého prostředí v oblasti genitálií: 

1. Správná technika utírání: Při utírání po použití toalety je důležité vyhnout se přenosu bakterií z konečníku do vaginy. Správná technika spočívá v utírání směrem od přední části těla k zadní. Tím výrazně minimalizujete riziko infekcí. 

2. Na intimní partie nepatří klasické sprchové gely: Pokud už chcete používat nějaký přípravek na intimní hygienu, tak se zaměřte na specializované přípravky s upraveným pH. Běžné sprchové gely nebo mýdla mohou velmi snadno narušit zdravou vaginální mikroflóru. 

3. Výběr vhodného prádla: Nosit bavlněné spodní prádlo umožňuje pokožce dýchat a minimalizuje vlhkost, což přispívá k prevenci bakteriálního růstu. Vyhněte se těsným nebo syntetickým materiálům, které mohou zadržovat vlhkost a teplotu.

4. Omezte používání deodorantů: Parfémované nebo antibakteriální spreje na intimní oblast by měly být používány opatrně. Některé složky mohou způsobit podráždění nebo narušit přirozenou rovnováhu mikroflóry.

5. Vyhněte se přebytečnému mytí: Příliš časté mytí intimní oblasti může odstranit přirozené oleje a snížit ochranu pokožky. Doporučuje se každodenní mytí pouze vodou a vyvarování se agresivních přípravků na intimní hygienu.

6. Opatrnost při výběru lubrikantu: Při používání lubrikačních gelů volte produkty bez parfémů a potenciálně škodlivých chemikálií. Ujistěte se, že jsou kompatibilní s materiály kondomů a erotických pomůcek. 

7. Zachovávejte přiměřenou hydrataci: Dostatečný příjem vody má vliv na celkovou hydrataci těla, což může pozitivně ovlivnit i stav pokožky v intimní oblasti.

Nejčastější otázky

1. Je používání speciálních intimních gelů nezbytné pro každodenní hygienu?

Ne, pro většinu žen je používání pouze vody dostatečné pro každodenní péči o intimní partie.


2. Kdy bych měla použít speciální intimní gel?

Intimní gely by měly být používány pouze při konkrétních potížích, jako jsou infekce, suchost nebo nepříjemný zápach. To vždy ale po konzultaci s lékařem.

 
3. Může parfémovaný intimní gel způsobit podráždění?

Ano, parfémy a chemikálie v některých produktech mohou vyvolat podráždění u citlivých jedinců.

4. Jsou lubrikační gely nebezpečné?

Většina lubrikantů je bezpečná pro použití, ale je důležité vybírat produkty bez potenciálně dráždivých látek a udržovat hygienu při jejich používání.

 
5. Je vhodné používat dámské vložky nebo tampony každý den?

Používání vložek nebo tamponů každý den může zvyšovat riziko podráždění. Vybírejte tedy raději takové menstruační pomůcky, které nejsou zbytečně bělené či parfemované.


Závěrem

Voda může být dostatečně účinným prostředkem pro každodenní intimní hygienu respektující přirozené procesy těla. Používání speciálních přípravků by mělo být výjimkou (spíše než pravidlem) s důrazem na potřeby konkrétní ženy a případné problémy, které mohou vyžadovat speciální péči. 

Celkově lze konstatovat, že rozhodnutí o způsobu intimní hygieny by mělo být individuální a respektovat fyziologii jednotlivce. Při jakýchkoli známkách nepohodlí, podráždění nebo neobvyklých symptomů by měl být vyhledán odborný lékařský názor.