Jak vám přírodní kosmetika pomáhá nenaletět podvodníkům?

 

Přírodní kosmetika není povinnost, ale pokud se naučíte její základní principy (více informací zde), může vám to mnohdy pomoct zhodnotit složení konvenčních produktů. Tj. zda ingredience versus cena opravdu odpovídají.

Jako příklad jsme našli hyaluronové sérum jedné nejmenované značky, kdy cenu vs. ingredience považujeme minimálně za ,,zajímavé". Tato značka byla samozřejmě propagována velkými influencery (téměř 500k sledujících). Výrobce mluví o unikátní kombinaci kyseliny hyaluronové, růžové vody a extraktů zeleného čaje a chmele, které vedou ke skvělým omlazujícím účinkům.

Snímek obrazovky 2023-01-26 v 15.52.32

Jaká je realita?

A teď ta zajímavá část. Složení je vždycky uváděno za sebou tak, jak jsou ingredience obsažené v produktu. V tomto případě je na prvním a druhém místě voda a glycerin, na třetím místě phenoxyethanol. Ten nepatří do přírodní kosmetiky, ale důležitá informace je, že v kosmetice v rámci EU může být obsažen maximálně do 1 %. To znamená, že všechny ingredience napsané za touto látkou jsou v produktu v objemu méně než 1 %. Produkt se tedy skládá minimálně z 90 % z vody a glycerinu. Dejme tomu, že v produktu je 50 % vody a 40 % glycerinu. Voda stojí 0,2 haléřů, glycerin 2,84 Kč. Celková cena produktu bude i s obalovými materiály cca 10 Kč, max. 20 Kč (ten obal bude paradoxně zřejmě to nejdražší). A jaká je nákupní cena? Přes 350 Kč.

Samozřejmě, u nějakých látek nejde, aby byly koncentrované, např. u kyselin. Nicméně proč je v produktu méně než 1 % růžové vody? Odpovězte si každý sám.

Proto je dobré znát základní principy, abyste věděli, co si za své peníze kupujete.

 

#gogreenstopgreenwashing