Pravidlo 3P

 

Pojďte se naučit pravidlo 3P. Je to tahák, který jsem vymyslela, když jsem se učila ,,číst" ve složení.

Tři ingredience, díky kterým rozeznáte většinu konvenční kosmetiky od přírodní. 

1P - Pokud v produktu narazíte na látku ,,Phenoxyethanol", nejde o produkt přírodní kosmetiky. Tato látka je v rámci EU povolena do 1 %, vyskytuje se tedy spíše v dolní části složení (více informací o phenoxyethanolu zde).

2P - Jestli ve složení vidíte slovo PEG (nebo PPG), produkt opět nepatří do přírodní kosmetiky. Většinou tuto ingredienci uvidíte v nějaké podobné formě - PEG - 100 hydrogenated castor oil. PEGy mohou být stejně jako phenoxyethanol při výrobě kontaminovány.

3P - Jednou mi někdo pod komentář napsal, že parfemace je jako Matrix, protože to je hluboká díra na trhu. A s tímto názorem naprosto souhlasím. Parfemace (Parfum, Fragrance, Aroma, Vůně) spadá pod obchodní tajemství, takže výrobci nemají povinnost sdělovat, jaké látky se na výrobě této ingredience podílejí. A těch látek může být až 300 (někde jsem četla i informaci 4 000 dalších látek!), včetně různých alergenů či dokonce ftalátů (změkčovadla plastu). Je zajímavé, že na nějakých reprodukčních klinikách (třeba ve Španělsku, Americe nebo Kanadě) je zakázané nosit parfémované produkty (vč. třeba krémů), protože by látky v nich obsažené mohly poškodit embryo

Parfemace jako taková není vyloženě špatná (může jít o čisté esenciální oleje), ale musíme znát její zdroj.

Jak zjistit, že je parfemace přírodního původu?

➡️ Produkt (nikoliv značka!) má relevantní certifikát, např. BDIH, Demeter, Ecocert, Cosmos, NATRUE, ICEA.

➡️ Výrobce za slovo parfum napíše * a ve spodní části vysvětlí, že se jedná o přírodní parfemaci (to dělá například Lavera nebo Weleda)

➡️ Výrobce deklaruje oficiálním prohlášením, že parfemace je přírodního původu (info 99,9 % přírodních ingrediencí je úplně k ničemu)

Nenechte se nachytat, opravdu musí být jasné a konkrétně specifikované, odkud parfemace je. Ze začátku je nejlepší spoléhat se na certifikáty.

Pokud chcete být hodně fancy a zamachrovat, můžete 3P rozšířit ještě na 5P.

4P - Parafín - žádné ropné deriváty nejsou v přírodní kosmetice akceptovány. Můžete je najít pod názvy minerální olej, Paraffinum Liquidum Liquid Paraffin, White Petrolatum, Liquid Petrolatum, Huile Minerale, Paraffine, Mineral Oil, Nujol, Adepsine Oil, minerální olej, Petroleum, White mineral oil. Jde asi o ,,nejmenší zlo", nicméně ropné deriváty ucpávají póry a zabraňují pokožce správně fungovat. Třeba vstřebávat prospěšné látky nebo naopak, vylučovat toxiny. Ewg navíc uvádí, že mohou mít vliv na imunitní nebo respirační systém nebo jít o alergen. Mažte se radši přírodními oleji, vazelínou namažte radši dveře.

5P - Parabeny - již moc v kosmetice nenajdete, kvůli jejich možnému vlivu na vznik rakoviny. Jejich konzervační funkci nahradil výše zmínění phenoxyethanol. Nicméně do přírodní kosmetiky nepatří.

Toto je úplný základ, který byste měli znát, pokud chcete používat přírodní kosmetiku. Pokud nechcete, aby vás někdo vodil za nos, nikomu nevěřte (ani blogerům, ani 99 % přírodním obchodům), ale kontrolujte si složení sami. S pravidlem 3P rozeznáte opravdu velké množství (já bych řekla že i přes 80 %) kosmetiky.

#gogreenstopgreenwashing