Jaké produkty nenajdete na Gubo?

 

Mnoho lidí netuší, co přírodní kosmetika vlastně je. Jestli neznáte základní principy přírodní kosmetiky, mrkněte na tento článek. Na tomto e-shopu vycházím z principů relevantních certifikačních společností (třeba Ecocert, BHID, CPK) a informací z EWG encyklopedie. Pokud se chcete naučit rozeznávat přírodní kosmetiku od té konvenční, naučím vás pravidlo 3P (klikněte na tento odkaz). Je to tahák, který jsem vymyslela, když jsem se učila ,,číst" ve složení. Jde o tři ingredience, díky kterým rozeznáte většinu konvenční kosmetiky od přírodní.

Na Gubo.cz ovšem nenajdete ani produkty s ingrediencemi, které jsou pro přírodní kosmetiku diskutabilní. To znamená ty, které nejsou vyloženě zakázané, ale pokud tyto látky máte v kosmetice, měli byste o nich něco vědět. Předem upozorním, že následující ingredience najdete v produktech drtivé většiny obchodů s přírodní kosmetikou.

Sodium cocoyl isethionate (SCI) je látka, kterou běžně najdete i v přírodní kosmetice. Jde o tenzid, který velmi dobře pění. Najdete ho hlavně v šamponech, sprchových gelech nebo čistících gelech. Látka může lehce dráždit, ale v nižších koncentracích je i v produktech pro děti. Důvodem, proč produkty s touto ingrediencí nenajdete, je možná kontaminace 1,4 dioxanem, látkou, která je dle EU pravděpodobný lidský karcinogen.

Mastek (talc) je bílý prášek, který se hojně používá v produktech pečující kosmetiky (včetně té dětské, například v zásypech) nebo v dekorativní kosmetice (stíny na oči, make-upy, korektory, tužky na oči, apod.). Tato látka má skvělé vlastnosti - absorbuje vlhkost, zabraňuje hrudkovatění, dodává produktu pigmentaci. V make-upu pomáhá lepšímu krytí, pudrovým produktům dodává jemnost. Látka je poměrně kontroverzní díky možné kontaminaci azbestem a azbestovými vlákny, které jsou prokázanými karcinogeny. Mastek je také spojován s rakovinou plic nebo varlat či vaječníků. Byť to není oficiálně prokázáno, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny uvedla, že pokud se mastek (s i bez azbestu) používá na genitálie, jde o ,,možný karcinogen".

Kvůli spojistosti mastku a rakoviny se mnoho lidí začalo soudit. V roce 2016 musela společnost Johnson & Johnson vyplatit rodině zemřelé ženy na rakovinu vaječníků 70 milionů dolarů. Dle amerického Forbesu se do července 2022 musel Johnson & Johnson vypořádat s 38 000 žalobami souvisejícími právě s mastkem a musel zaplatit přes 4 miliardy dolarů. Z tohoto důvodu nahradí tato firma od roku 2023 kompletně mastek v pudrových zásypech kukuřičným škrobem.

Retinyl Palmitate je ingredience, kterou výrobci hojně přidávají do anti aging produktů. Tato látka je tvořena retinolem (vitamin A1) a kyselinou palmitovou. Látka se dobře vstřebává, má exfoliační a změkčující schopnosti. Z tohoto důvodu se nepřidává jen do krémů, sér a vlasových produktů, ale i do výrobků pro děti. Americká studie v roce 2012 poukázala na to, že retinyl palmitát (kombinace čistého retinolu a kyseliny palmitové) může urychlit vznik rakoviny kůže, pokud je látka aplikována přímo na kůži a vystavena slunečnímu záření. Tuto možnost protvrdili i vědci z Německa a Norska. 

Evropský vědecký výbor pro bezpečnost spotřebitelů (SCCS) přezkoumal studii bezsrstých myší a dospěl k závěru, že studie NTP (National Toxicology Program, US Department of Health and Human Services) „může naznačovat“, že složky jsou fotokarcinogenní, ale je obtížné extrapolovat toto zjištění na rizika rakoviny kůže u lidí kvůli rozdílům v citlivosti kůže bezsrstých myší a lidí (EWG, 2020).

Nutno podotknout, že vitamin A se přirozeně nachází i v potravinách (třeba v mrkvi, žloutku, játrech apod.) a rozhodně nejde o látku, které bychom se měli obecně vyhýbat. Ani nechci každého nabádat, aby se vyhýbal retinolu v krémech, ale rozhodně by o této látce měl něco vědět a nevynechávat SPF.

Nano Zinc Oxide a Nano Titanium dioxide se přidávají hlavně do opalovacích krémů nebo kosmetiky. Mluví se o jejich možném vstřebávání do kůže nebo inhalaci kvůli jejich velikosti (měří se v nano metrech, miliardtina metru). Kvůli jejich miniaturní velikosti se mohou dostat třeba do jater, srdce nebo krevních buněk. Samozřejmě záleží na množství, nicméně nano částice mohou v těle zůstat dlouhou dobu, což je také pro EU příčinou k obavám. Z tohoto důvodu také musí výrobci ve složení informovat, pokud se v produktu vyskytují nano částice. V přírodní kosmetice nejsou tyto látky v nano formě akceptovány. 

Titanium dioxide v non nano formě je látka, kterou můžete najít pouze v přírodní kosmetice (v non toxic je zakázaná), nicméně letos se dostala na seznam diskutabilních látek. Tato ingredience, která funguje jako neprůhledné barvivo, se přidává do kosmetiky, léků a do minulého roku se mohla přidávat i do potravin jako potravinářská přísada E171. Byť EU přímo netvrdí, že má titanium dioxide vliv na zdraví, mluví se o jeho možné genotoxicitě. Výrobci mohli tuto přísadu přidávat do potravin do 7. 8. 2022, což znamená, že v potravinách můžete na E171 stále narazit, dokud neuplyne doba minimální trvanlivosti. V lécích je dioxide stále povolen.

Nejvíce se spekuluje o možném vlivu titanium dioxide na vznik rakoviny, pokud se nahromadí např. v plicích. Z tohoto důvodu nenajdete na Gubo e-shopu produkty, které obsahují tuto látku a je možné, aby se nějakou formou dostala do těla (např. pomocí vdechnutí u pudrů, bronzerů, rozjasňovačů, ale např. také u rtěnek). Tento oxid najdete pouze v produktech, u kterých nehrozí vdechnutí (krémové make-upy, opalovací krémy apod.).

Vybrané zdroje:

https://www.forbes.com/advisor/legal/product-liability/talcum-powder-update/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/706427-TALC/

https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/chemicals/talcum-powder-and-cancer.html

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-35648252

https://www.ewg.org/sunscreen/the-problem-with-vitamin-a/

https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/705545-RETINYL_PALMITATE_VITAMIN_A_PALMITATE/

https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/en/nanotechnologies/l-2/6-health-effects-nanoparticles.htm

https://regask.com/titanium-dioxide-banned-as-a-food-additive-in-eu-from-7-august-2022/

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E171

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0063