👩‍🦱Jak pečovat o kudrnaté vlasy?

 

Říká se, že vlasy jsou korunou hlavy. A je to pravda! Pro naši kulturu jsou vlasy velmi důležité. Někdo je má (i bez jakékoliv péče) zdravé a husté, jiný má „chmýří“, o které musí denně pečovat. Ještě o level výš je péče o kudrnaté vlasy.

Správkyně FB skupiny Zelená chemie Kačka, dlouho hledala rutinu, která by vyhovovala jejím vlasům. Abyste vy nemuseli zbytečně zkoušet a hledat, sepsala pro vás pár tipů, které jí pomáhají v péči o její háro a které pomohou i vám dosáhnout těch nejlepších výsledků.

Rutina je vhodná též pro ženy a muže s rovnými vlasy.

Je potřeba rozlišovat vlasy podle jejich síly. Jemné (vlas velmi tenký, když jeden vlas chytneme mezi dva prsty, není jej téměř cítit), středně silné, silné (hrubý vlas je velmi dobře cítit). Síle vlasu je potřeba následně přizpůsobit péči. Dále rozdělujeme vlasy i dle poréznosti - stav kutikuly vlasu. Nižší poréznost mají vlasy nebarvené/barvené henou a tepelně neupravované. Vyšší poréznost se týká vlasů odbarvovaných, barvených permanentními barvami, upravovaných tepelně, po keratinu, trvalé. Vlasy s vyšší porézností snesou více péče a výživnější produkty

Čistá pokožka = zdravá pokožka! 

Gubo blog (1)Vlasy je třeba si 2x dobře umýt. To je ZÁKLAD pro všechny vlasy. 🫧První mytí zbaví vlasy nečistot (kožního mazu, stylingových produktů), druhé mytí očistí pokožku hlavy. Nezapomeňte kůži pořádně promasírovat (nejlépe bříšky prstů), ať se správně prokrví. Poté důkladně umyjte.

Druhým krokem v péči o kudrnaté vlasy je pravidelné hloubkové čištění a výživa. Čištění je vhodné provádět jednou, maximálně dvakrát měsíčně. Na vlasech se hromadí kožní maz a oleje z péče, kterou na vlasy aplikujeme, ale například i minerály z vody. Zejména u tvrdé vody je potřeba dbát na pořádnou očistu a v přírodní kosmetice používáme právě jílové masky z betonitu. Smíchejte jíl s vodou (2 lžíce jílu na 6 lžic převařené vody), umíchejte kašičku, vmasírujte do mokré pokožky a následně i do vlasů. 2x opláchněte. Jíl si můžete nechat jako masku déle, ze začátku ale doporučujeme max. 5 - 10 minut, protože jíl má silné detoxikační účinky. Po jílu je vhodné vyrovnat pH oplachem z jablečného octa (na půl litru převařené vody 2 lžíce jablečného octa) nebo lépe, naneste kondicionér.

Kondicionér nemá zajišťovat pouze lepší rozčesatelnost vlasů, ale i uzamyká a vyživuje vlas. Šampony jsou zásadité a pro uzamčení je nutné kyselé pH (proto naše babičky dříve používaly ocet). Vhodné je používat šampon a kondicionér od stejného výrobce, protože kondicionér je naformulován tak, aby doplňoval funkci šamponu. 

U vysokoporézních vlasů je nutné používat i bezoplachový kondicionér (leave in), který vlasy ještě dodatečně zhydratuje a pomůže zmírnit krep

Pro udržení tvaru vln a kudrn a jako ochrana při sušení vlasů, se do vlasů aplikují stylingové produkty - gely, tužící pěny. V přírodní a non toxic kosmetice však není výběr těchto produktů příliš velký, proto je možné si gel vyrobit třeba doma z lněného semínka, jablečného pektinu, pullulanu, irského mechu.

Na závěr je vhodné použít uzamykací olej (stačí cca 3 kapky zahladit do vlasů). Uzamykací olej pomáhá udržet hydrataci uvnitř vlasu do dalšího mytí a zároveň je chrání před vnější vlhkostí (vlasy následně tolik nekrepatí, když nenatahují vlhkost z ovzduší). Můžete vyzkoušet lehké uzamykací oleje jako je arganový, jojobový, hroznový nebo brokolicový.

372235284_1764740830646112_1767197987938144908_n

 

Další tipy pro krásné vlasy (kudrnaté i rovné):

  • Nepoužívejte klasickou osušku/ručník - vlasy příliš vysušuje, narušuje jejich strukturu, vhodnější jsou hladké ručníky z mikrovlákna, mušelínové plenky a ručníčky

  • Při mytí se zaměřujte zejména na pokožku, důkladně masírujte bříšky prstů, mýt vždy na 2x!

  • Vodu z vlasů vymačkat až po leave inu/stylingu, nabrat vlasy do ručníku ve směru od konečků k hlavě a lehce zmáčknout

  • Vlasy nečešte za sucha! Vlasy se češou za mokra s kondicionérem nebo maskou na vlasech, při česání za sucha se zničí jejich definice, budou krepaté, dochází k mechanickému poškození 

  • Chraňte vlasy během spánku - saténovým šátkem, povlakem na polštář, saténovou čepicí, saténovou gumičkou do vlasů (ideálně hedvábí, je hypoalergenní, má blahodárné účinky i na pleť), klasické povlaky na polštář vlasy vysušují, vlasy se o ně více zadrhávají a následně cuchají

 


Kačky další oblíbené produkty z Gubo:


Snímek obrazovky 2023-08-29 v 12.55.50Snímek obrazovky 2023-08-29 v 12.56.26Snímek obrazovky 2023-08-29 v 12.56.57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anela Modré z nebe - hydratační mlha 

Blankytně modré hydratační tonikum ve spreji s kyselinou hyaluronovou pro dokonalou hydrataci a osvěžení kdykoliv během dne. Chladivou mátu v harmonickém spojení se svěží okurkou si vychutnáte v horkém letním dni i v klimatizovaných prostorách v průběhu celého roku. 

Kvitok Prebiotický pleťový krém s ceramidy

Tento pleťový krém poskytuje dvojitou ochranu pokožky (podpora lipidového i mikrobiologického filmu) a je vhodný právě při situacích, kdy je zapotřebí podpořit základní funkce kůže a ochránit ji před dalším poškozením.

Sonett tekuté mýdlo na ruce s měsíčkem

Pro hedvábně jemné ruce. Složení s pečujícím kokosovým a olivovým olejem nedráždí pokožku a výtažek z měsíčku ji zvláčňuje a zlepšuje její regeneraci.