👚Jak prát přírodně a non toxic?

 

Jeden z častých dotazů, které dostávám je, s jakým pracím prostředkem prát. Mnoho firem tvrdí, že jejich produkty jsou přírodní, hypoalergenní a mají zelené obaly. Často názvy těchto produktů doprovází slova non toxic, eko, přírodní. Asi vám nemusím říkat, že většina je pure greenwashing. Ani ,,mýdlo s jelenem" nemá přírodní složení!

#gogreenstopgreenwashing

Co najdete v klasických pracích prostředcích?

Různá bělidla, parfémy, plnidla nebo alergeny. Toto je pouze základní výčet. Podívejte se na příklad pracího gelu Sensitiv nejmenované značky. Výrobce uvádí, že gel ,,díky své šetrnosti je vhodný především na kojenecké a dětské prádlo a doporučovaný je také pro alergiky a osoby s atopickou pokožkou." 

Označené látky nepatří do přírodní a non toxic kosmetiky a dle jejich principů absolutně nepatří na dětskou nebo atopickou pokožku.

Blog složení (3)

V případě prvních dvou látek nedokáže spotřebitel rozklíčovat, jaké látky se za názvy skrývají. Třeba v případě aniontově povrchových látek může jít o mýdlo nebo sodium coco sulfate, ale také o Sodium Laureth Sulfate, který není akceptován v přírodní a non toxic kosmetice.

Tvrdost vody

Klíč k čistému prádlu je měkká voda! Jako první si tedy vyhledejte tvrdost vody ve vašem městě. Pražáci najdou tuto informaci na zde. Většina měst i vesnic mají tuto informaci online. Stačí zadat ,,tvrdost vody" a jméno města/obce.

                                                                                                                                      zdroj

Pokud máte měkkou vodu tak hallelujah! Jestli tvrdou, nic si z toho nedělejte, musíte jen v nějakých případech přidat prášek navíc (viz dávkování níže).

Příprava pračky

Velmi důležitá je i příprava pračky. Zbytky pracích gelů a prášků v pračce zůstávají, proto je důležité ji před prvním praním vyčistit. Nasypte 200 g kyseliny citronové přímo do bubnu pračky a zapněte na maximální teplotu. Důkladně vyčistěte i dávkovač.

Nestřídejte přírodní a konvenční prací prostředky. Jak jsem zmiňovala, zbytky gelů a prášků zůstávají v pračce, proto nedává smysl to střídat.

Gel versus vločky?

Nyní máte na výběr ze dvou možností, jaký prostředek vybrat. Gel nebo mýdlové vločky. Praní v mýdle není žádná novinka nebo vymoženost. Ba naopak. Vracíme se zpátky k prostředkům, které používaly naše babičky a prababičky. Pokud používáte kvalitní vločky (třeba Alchymistky), jde o nejčistší možnou formu pracího prostředku.

Vločky

Klady: Nejčistší forma praní (nejlepší forma praní pro novorozence, alergiky, ekzematiky).

Zápory: Nesmí se v nich prát hedvábí, kašmír, vlna, je vhodné ve vločkách prát od 40 stupňů a do praní se musí přidávat aviváž, máchadlo nebo kys. citronová. Proč? Vločky mají pH zásadité a kůže naopak kyselejší pH. Prádlo musíme proto zneutralizovat. Pokud nebudete používat do vloček aviváž, máchadlo nebo kyselinu citronovou, může to dráždit pokožku.

Gel

Klady: V gelu lze prát snad vše, nemusí se přidávat aviváž nebo máchadlo.

Zápory: Může způsobovat mírné podráždění (u alergiků a ekzematiků).

Dávkování

Vločky

Bílé prádlo:

1 - 2 polévkové lžíce (15 - 30 g) vloček na 4 - 5 kg (přímo do bubnu nebo zásobníku)
1 polévková lžíce perkarbonátu (přímo do bubnu nebo zásobníku)
1 kávová lžíce kyseliny citronové nebo 100ml máchadla/bílého octa nebo aviváž (do zásobníku na aviváž, nikdy ne do bubnu)

Barevné prádlo: 

1 - 2 polévkové lžíce (15 - 30 g) vloček na 4 - 5 kg (přímo do bubnu nebo zásobníku)
1 kávová lžíce perkarbonátu (pouze pokud máte tvrdou a velmi tvrdou vodu a přímo do bubnu nebo zásobníku)
1 kávová lžíce kyseliny citronové nebo 100 ml máchadla/bílého octa nebo aviváž (do zásobníku na aviváž, nikdy ne do bubnu)

Předpírka:

Pokud prádlo předpíráte, dejte 1 polévkovou lžíci vloček do přihrádky na předpírku, 1 - 2 polévkových lžící vloček do přihrádky na praní (pěkně rovnoměrně) a aviváž, máchadlo, ocet nebo kys. citronovou viz návod výše.

*Toto dávkování je určené pro praní ve vločkách od Alchymistek. Do jiných vloček je pravděpodobně nutné přidávat i prací sodu (dle složení). 

Gel

U gelu se dávkuje podle tvrdost vody.

Dávkování je na 4,5 kg prádla, 1 uzávěr = 40 ml.

Měkká voda: 50 - 75 ml

Středně tvrdá voda: 60 - 100 ml

Tvrdá voda: 60 - 100 ml + 50 ml změkčovadla 

Ruční praní: 40 ml na 5 l vody

*Pokud chcete bělit, přidejte bělící prostředek a odstraňovač skvrn
**Gel není zásaditý, proto nemusíte přidávat kyselinu citronovou, máchadlo, ocet. Aviváž můžete použít, pokud chcete měkčí a voňavější prádlo.


Jak peru já

Možná se vám z těch informací motá hlava, ale nebojte, dvakrát to vyzkoušíte a nebudete vědět, proč jste se toho báli. Praní v mýdlových vločkách není složité, jen si o tom musíte něco zjistit. Já osobně peru ve vločkách i gelu. Ve vločkách peru ložní prádlo, ubrusy, trička, kalhoty, mikiny. V gelu halenky, funkční a saténové prádlo nebo menstruační kalhotky.

Vůně prádla

Mnoho lidí si plete voňavé prádlo s čistým prádlem. To, že vytáhnete velmi vyvoněné prádlo z pračky neznamená, že je čisté, byť nás to učí ve všech reklamách. Pokud budete prát non toxic, prádlo bude vonět jen lehce. Garantuji vám, že si na to zvyknete, ba naopak, v budoucnu vám začne silná ,,vůně" klasických pracích prostředků smrdět. Proč? Přírodní kosmetika neobsahuje chemické látky, které ovlivňují čich. Pokud chcete opravdu hodně vyvoněné prádlo, přidávejte do aviváže pár kapek esenciálního oleje. Další možností je nakapat oblíbený esenciální olej na dřívko nebo šišku a umístit ho do skříně.

Velmi špinavé prádlo

Pokud máte velmi znečistěné prádlo, použijte žlučové mýdlo nebo Perloše.

Prádlo není vyprané podle mých představ

Zcela upřímně. Každá pračka je individuální a občas je potřeba návod výše maličko uzpůsobit. Pokud vám přijde prádlo špatně vyprané nebo zatuchlé, vyzkoušejte tyto tipy:

1) Dejte do bubnu méně prádla

2) Dejte do praní méně vloček a přidejte máchání navíc

3) Zkontrolujte si tvrdost vody a program praní vaší pračky

4) Přidejte předpírku 

Vysvětlivky

Perkarbonát (peruhličitan sodný) neboli Perloš je bílý prášek, který má mnoho vlastností. Používá se jako bělič prádla, změkčovač vody nebo jako dezinfekční prostředek. Aktivuje ho teplá voda (nad 40 stupňů) a rozkládá se na peroxid vodíku a uhličitan sodný (prací soda).

Kyselinu citronovou neboli Citroš najdeme v ovoci a využijeme ji v celé domácnosti. Čistí odpady, vodní kameny a dezinfikuje. V praní ji používáme na okysličení prádla, pokud pereme ve vločkách.

Prací soda (uhličitan sodný) je prášek, který se do praní přidává, hlavně kvůli změkčení vody. Pokud perete ve vločkách od Alchymistek, soda není potřeba, protože změkčovač vody se již ve vločkách nachází.

Máchadlo je roztok kyseliny citronové nebo octa, který lze vyrobit bez problému doma. Připravujte do skleněné nádoby.

Nejčastěji se používá 15% roztok, lze ale použít 10 - 30% roztok.

150 g kyseliny citronové
850 ml převařené vody
10 - 20 kapek esenciálního oleje (dobrovolné)

nebo

500 ml převařené vody
500 ml octa bez přidaného cukru nebo barviv (jablečný nebo bílý, ten je ale silnější, musíte upravit poměry)
10 - 20 kapek esenciálního oleje (dobrovolné)

 

Praní zdar! :)

 

#gogreenstopgreenwashing